Radionica u okviru inicijative „Škole: partneri budućnosti“

IMG_0459

U okviru inicijative „Škole: partneri budućnosti“ Goethe Institut podupire kroz posebne aktivnosti nastavnike i učenike njemačkog jezika. Nakon ovogodišnjeg velikog uspjeha radionice za učenike “Priče za uho” u Zagrebu,IMG_0471

od 04. – 06. listopada 2015. održala se radionica „susret redakcije NASCH-PASCH“, na kojoj smo izradili prve zajedničke školske novine partnerskih škola Goethe Instituta. Na radionici je sudjelovalo 22 učenika iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije.IMG_0487

Iz Gimnazije Metković tri dana u novinarskoj radionici  intezivno su radile članice  i član Novinarske skupine “Schülerzeitun  für PASCH- Global” Mirjana Blažević, Marta Doko i Ante Bebić.

IMG_0498

 

Naši gimnazijalci na „daskama koje život znače“

Sami smo sebe iznenadili i sami sebe nadmašili. U petak se kako obadvije metkovske stranice pišu tražilo mjesto više. Nismo mogli ni sanjati da će za jednu školsku predstavu biti tako velik odaziv, a kamoli da će ta ista publika biti tako zadovoljna našom izvedbom kako je na kraju predstave i pokazala.

Naš trud se isplatio, a nakon nas će, nadamo, se mnoga djeca zaželjeti učiti strani jezik, pa možda čak i njemački.

Zbog promocije ranog učenja stranih jezika i inovativnoga pristupa podučavanju istoga odlučili smo se  na ovakve podvige. Naime, kako smo već do sada isticali, ova dramsko- plesna izvedba bajke braće Grimm je dio velikog i dugogodišnjeg projekta „Bajka“ koji je prošle godine nagrađen certifikatom za inovativne projekte u učenju i podučavanju stranih jezika „ Europska oznaka jezika“ dodijeljenom od strane Agencije za mobilnost i Europske projekte te  Ministarstva za odgoj i obrazovanje RH.

 

Osim potrebe za obranom ovoga naslova imali smo želju biti bolji, ma najbolji, jer smo ovu predstavu na daskama našega Gradskoga kulturnoga središta darovali našoj kolegici i učenici Veroniki Paponji želeći joj brzo ozdravljenje i povratak među nas.

A mi:

 

Snjeguljica i sedam patuljaka

kraljica: Lucija Leontenko

kralj: Stipe Baćilo

dvorkinja: Petra Ujdur

ogledalo: Roko Petrov

lovac: Roberto Jerković

Snjeguljica: Lea Kaleb

princ: Nikola Jurković

patuljci: Marija Brečić, Andrea Dominiković, Ana Barbir, Andrijana Plećaš, Lara Leontenko,  Ana Prkačin i Katarina Ivanković

 

Schneewittchen

Königin: Veronika Paponja

König : Blaž Bulum

Hofdame: Darka Jukić

Spiegel: Ante Manenica

Hans (Jager): Borna Nikolić

Schneewittchen: Antonija Stanić

Prinz: Tin Ujdur

Zwerge: Antonio Galov, Antonio Ilić, Anamarija Jakić, Anamaria Krtalić, Hrvoje Maslać, Nikolina, Knežević und Marko Popović

 

plesači: Zvonimir Radić (ogledalo i princ), Ivan Bajo (lovac)

plesačice: Petra Ivić (kraljica), Ivana Bunoza (Snjeguljica)

 

se iskreno zahvaljujemo našim profesoricama Ani Bebić, Ani Dragović, Angeli Ćelić, Petri Kordi, našem profesoru Petru Nikoliću i našim kolegicama Ivi Jerkić i Ivani Vrnogi za odličnu promidžbu, tehničku i moralnu potporu. Hvala našemu ravnatelju Jozi Jurkoviću koji je cijelo vrijeme bio, i je uz nas.

Hvala Gradu Metkoviću koji nam je omogućio kazališno uprizorenje i hvala gradskim medijima; metković.hr-u, metković news-u i radiju Narona na medijskoj potpori.

Hvala publici i svim učenicima Gimnazije Metković

Das Schneewittchen und die sieben Zwerge

Maturanti 4.B razreda Stipe Baćilo, Ana Barbir,Marija Brečić, Blaž Bulum, Andrea Dominiković, Antonio Galov, Antonio Ilić, Katarina Ivanković, Anamarija Jakić, Roberto Jerković, Darka Jukić, Nikola Jurković, Lea Kaleb, Nikolina Knežević, Anamaria Krtalić, Lara Leontenko, Lucija Leontenko, Ante Manenica, Hrvoje Maslać, Borna Nikolić, Veronika Paponja, Roko Petrov, Andrijana Plećaš, Marko Popović, Ana Prkačin, Antonija Stanić, Petra Ujdur i Tin Ujdur su sa svojom razrednicom Svjetlanom Bebić upriličili bajku „Snjeguljica i sedam patuljaka“ koju su pred same zimske školske praznike u Gimnaziji Metković izveli na njemačkom i hrvatskom jeziku.
Nakon dramske izvedbe hip- hop skupina Gimnazije Metković u sastavu: Ivana Bunoza, Petra Ivić, Ivan Bajo i Zvonimir Radić prikazala nam je tu istu bajku na svoj način u plesnom ritmu.
Time su učenici Gimnazije Metković još jedanput dokazali kako je njihov projekt na njemačkom jeziku „Bajke“ opravdani nositelji Certifikata za inovativnost u području učenja i podučavanja jezika „ Europska oznaka jezika“ kojeg su u Zagrebu 26.rujna 2014. dodijelili Agencija za mobilnost i programe EU i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta RH.

 

“What’s the Use of It” za “Schülerzeitung NASCH-PASCH”

Učenici 4.B razreda ovih su dana za potrebe projekta Goethe- Instituta Schülerzeitung NASCH-PASCH iskoristili nazočnost sudionika projekta Erasmus+ What’s the Use of It te s njima vodili ugodan razgovor postavljajući im zanimljiva pitanja o obrazovanju i školskom životu u njihovim zemljama. Neka od pitanja možete vidjeti u ovim kratkim filmovima.


Deutsch ist cool

Deutsch ist cool

Deutsch ist cool
je prvi novinarski uradak projekta NASCH-PASCH Schülerzeitung (NASCH-PASCH ŠKOLSKE NOVINE)objavljen na internetskim stranicama novina Goethe Instituta “PASCH- Schülerzeitung weltweit” na kojima objavljuju škole cijeloga svijeta svoje novosti na njemačkom jeziku.
Riječ je o zajedničkom novinarskom projektu Goethe Instituta- Zagreb/Sarajevo u kojem sudjeluju sve škole partnerice istoimene institucije iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Gotove uratke šalje GI- Zagreb koji je ujedno i glavni nosilac projekta u uredništvo globalnih novina “PASCH- Schülerzeitung weltweit” sa sjedištem u Münchenu. To uredništvo prema već dogovorenim, strogim kriterijima vrši odabir za objavljivanje najboljih radova.
Ponovno trudom naših učenika pripala je čast Gimnaziji Metković prvoj predstaviti rad ovog međunarodnog projekta na tako prestižnim stranicama.
Objavljeni članak možete pogledati ovdje.
http://blog.pasch-net.de/pasch-global/archives/811-Deutsch-ist-cool.html

Gimnazijalci razveselili vrtićane

Učenici Gimnazije Metković su na Valentinovo gostovali u Dječjem vrtiću Metković s njemačko- hrvatskim mjuziklom Vuk i sedam kozlića i  plesnom točkom mladih hip hopera.

U pripremi i izvedbi programa je sudjelovalo trideset učenika i to;  glumci i pjevači: Monika Klarić, Martina Manenica, Lea Knežević, Ante Marević, Petra Lasić , Iva Jerkić, Darka Jukić, Tihana Barbir, Andrijana Plećaš, Ana Prkačin, Lucija Bukvić, Klara Nikolić,Sara Kužić, Ivana Jarak, Jure Jakić, Blaž Bulum, Anja Dodig, Mirela Popović, Martina Matičević, Lea Kaleb, Petra Ujdur; instrumental:  Nikola Jurković, Hrvoje Ilić i Teo Vučković; plesči: Zvone Raič, Petra Ivić i Ivana Bunoza, te tehnička potpora; Jure Manenica,Toni Šprlje, Lara Leontenko i Ivana Vrnoga  uz mentorstvo profesorice njemačkog jezika Svjetlane Bebić.

Ciljane skupine ovog projekta su djeca vrtičke dobi, jer sami cilj projekta je  pobuditi potrebu za ranim učenjem stranog jezika.

Susret je završio zajedničkim plesom malih vrtićana i gimnazijalaca uz pjesmu „Kad si sretan“.

Zahvaljujemo domaćinu na lijepom gostoprimstvu, a ova mala raspjevana karavana nastavit će sa svojom izvedbom uveseljavat klince.

Gimnazija Metković u projektu Don@u- Online predstavila Dubrovačko- neretvansku županiju

Uoči izbora zastupnika za Europski parlament Centar za političko obrazovanje i Europski centar Baden-Wüttemberg, uz potporu Ministarstva kulture, mladeži i sporta njemačke pokrajine Baden-Wüttemberg organizirao je online projekt za škole svih podunavskih zemalja. Sukladno s time u projektu sudjeluje 7 škola iz pokrajine Baden- Wüttemberg, te škole iz Bugarske, Hrvatske, Rumunjske, Slovačke, Slovenije, Češke i Mađarske.

Cilj projekta je osvijestiti mlade ljude o pripadnosti europskom građanstvu, te privući pozornost mladih na rješivost problema oko njih koje izravno ovise i o njihovoj uključenosti.

Kroz sam projekt koji će trajati 3 mjeseca učenici jedne škole će raditi s još dvije škole druge nacije i time upoznati konkretne probleme i traženja rješenja pojedinih naroda Europe, a istovremeno drugima predočiti svoje. Osim toga kroz tromjesečnu suradnju učenici će steći nova prijateljstva, sklopiti partnerstva s drugim školama, te poboljšati jezične vještine njemačkog jezika. Partneri naše škole su škole iz Njemačke i Bugarske.

Stručni voditelji projekta su Susanne Meir (stručni voditelj u Centru za političko obrazovanje) i Nils Bunjes iz Europskog centra.

Ovaj transnacionalni projekt je započeo susretom voditelja odabranih škola u njemačkom mjestu Baden Urachu pored Stuttgarta, gdje je bio zadatak svakog voditelja predstaviti svoju zemlju, regiju, grad i školu. Predstavljanje se sastojalo od ponude karakterisičnih specijaliteta svoje regije, te predstavljanjem svoga kraja uz pomoć prezentacija, kratkih filmova, fotografija, već što su sami voditelji prema svojoj sklonosti odabrali.

Prezentacija specijaliteta, te ostalih bogatstava naše Dubrovačko-neretvanske županije bila je pravo osvježenje, što su potvrdili i sami sudionici toga susreta.

Ovaj susret koji je imao cilj međusobnog upoznavanja voditelja škola, stvaranja budućeg partnerstva među školama, predstavljanja svoga identiteta, završio je zajedničkim posjetom Europskog parlamenta u Straßburgu, gdje su voditelji škola imali priliku razgovarati s Michaelom Theurerom jednim od njemačkih zastupnika u EU parlamentu.

Po završetku online faze projekta učenici će imati priliku sa svojim nastavnikom pratiteljem sudjelovati u programu Donau-Festa koji će se ove godine održati u Ulmu.

Edukacija o izradi novina

U sklopu blog projekta Mittelmeer u kojem, uz ostalih 50-ak srednjih škola iz Sredozemlja, sudjeluje i Gimnazija Metković, 18. studenog je u našoj školi održana edukacija izrade novina. Cilj ovoga projekta je učenike trećih i četvrtih razreda približiti svijetu novinarstva i prenijeti im znanje o načinu izrade jednih novina. Voditeljica ove petosatne prezentacije je bila Christina Kufer, studentica novinarstva iz Berlina. Učenici su stekli potrebno predznanje o pisanju reportaže, odrađivanju intervjua i fotografiranju što su upravo glavne sastavnice svakih novina. Naglasak se stavljao na timski rad i kreativnost koje su učenici pokazivali sudjelovanjem u raznim edukativnim zadatcima: intervjuiranje voditeljice programa, postavljanje pitanja nekom političaru ili poznatoj osobi, izrada najvišeg papirnatog tornja… Svrha educiranja je i popularizacija samog jezika, budući da se cijelo predavanje odvijalo na njemačkom te je učenicima dana mogućnost da pokažu svoje znanje i izvježbaju svoje vještine sa izvornim govornikom. Ovim druženjem naše sudjelovanje u projektu Mittelmeer ne prestaje, dapače, učenici su dobili zadatak da do polovice prosinca obrade tri zadane teme te ih putem internet bloga prezentiraju vršnjacima iz ostalih sredozemnih zemalja.

Kristijan Harak, 3.D